מקום העבודה הוא ברוב המקרים הבית השני שלנו, אנחנו אוהבים להגיע בכל יום לעבודה, נהנים מהעשייה שלנו ומתכננים לפרוש רק בגיל הפנסיה.
עורכת הדין איריס אלמוג מתמחה במשך שנים רבות בתחום דיני העבודה. היא בעלת ידע וניסיון עצום בכל הקשור לתחום זה.
המשרד מייצג בבתי הדין לעבודה, הן עובדים והן מעסיקים, מהמגזר הפרטי והציבורי. כמו כן מייצג מעסיקים מול משרד הכלכלה בבקשות להיתר פיטורים כמו לדוגמה עבור נשים הרות, מייעץ לעסקים באופן קבוע בכל הקשור לדיני עבודה, הסכמי עבודה וכל צורך אחר בתחום דיני העבודה.
חוק שוויון הזדמנויות
חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988 אוסר על מעסיק להפלות עובד או מועמד לעבודה מחמת מאפיינים שונים המפורטים בחוק: מין, נטייה מינית, מעמד אישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית, הורות, גיל, גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, מקום מגורים, השקפה, חברות במפלגה ובשירות במילואים.
לצערנו, קיימים מקרים רבים שבהם מעסיקים מבצעים הפליה גילאית ומפטרים עובדים מסורים טרם הגעתם לגיל הפרישה, למרות חוק זה.
עובדים בני 60 פלוס המפוטרים ממקום עבודתם בגיל כה מבוגר, לא ימצאו מקום אחר שיסכים להעסיקם ולכן הם מוצאים ממעגל העובדים במשק בעל כורחם וזה קורה גם לעובדים צעירים יותר וגם להם קשה מאד למצוא מקום עבודה חלופי כי רוב המעסיקים מעדיפים להעסיק אנשים צעירים שלדעתם הם יבצעו את עבודתם באופן מוצלח הרבה יותר מהעובדים המבוגרים.
תביעות משפטיות
בבתי המשפט לעבודה מתנהלים תיקים רבים בסוגיות הללו. עובדים מבוגרים נקראים לשימוע ולאחר מכן, מפוטרים. חלקם מגישים תביעה נגד המעסיק על פיטורים עקב הפלית גיל הכוללת צו מניעה נגד הפיטורין וצו עשה להחזרת העובד לעבודה הסדירה.
אם התובע מוכיח כי הוא עובד מסור וחרוץ, מגיע באופן קבוע למקום העבודה, הוא מבצע את כל המשימות המוטלות עליו ולאורך כל השנים זכה לתמיכה של מנהלי החברה על יכולותיו, קיימת סבירות גבוהה כי הפיטורין היו על רקע גילאי ולא משום סיבה אחרת. בית המשפט שומע את שני הצדדים ומקבל החלטה אם הייתה כאן הפליה על רקע גילאי או לא.
בפסיקה של בית המשפט בעניין פיטוריה של עובדת בת 63 מהמפעל בקיבוץ מעבורות, אמר השופט כי על המעסיק לשקול את נושא הגיל כשיקול חיובי. העובד מעוניין להמשיך לעבוד עד גיל הפנסיה ולכן קבע השופט כי על בעלי המפעל לקבלה חזרה כעובדת מהמניין.
העונש על המעסיק בגין הפליה לרעה הוא בשני רבדים, בהיבט הממוני ובהיבט העונשין. בהיבט הממוני יחויב המעסיק לשלם פיצויים ופיצוי על אובדן הכנסות. בהיבט העונשין, יחויב המעסיק לשלם לעובד פיצוי על גרימת צער ועוגמת נפש. בית המשפט מתייחס לנושאים הללו בחומרה כדי להרתיע מעסיקים אחרים מלפעול כך, למען יראו וייראו.
במקרה אחר שבו הוכח על ידי המעסיק כי העובד התרשל בתפקידו, לא גילה אחריות כלפי מקום העבודה הרי שלגיטימי לפטר אותו בכל גיל לאור התנהלותו שפגעה בהתנהלות השוטפת של החברה.
מועד הפרישה הוא גיל 67 ורק במועד זה אפשר לחייב עובד או עובדת לצאת לגמלאות וזו לא תיחשב הפליה.
