תהליכי הגירושין בארץ ובעולם כולו נמצאים בעליה מתמדת בשנים האחרונות. בתי המשפט לענייני משפחה הוצפו בשנים האחרונות באלפי תיקים וכדי להתמודד עם המצב תוך שאיפה להקטין את מספר התיקים המגיעים לבית המשפט, נחקק ביולי 2016 חוק גישור חובה, החוק להסדר בסכסוכי משפחה.
עורכת הדין ורד לוי, עוסקת כבר שנים רבות בתחום הגירושין, היא בעלת ידע וניסיון רב וכך עושה כל שניתן כדי להקל על המשפחות בתהליך מורכב זה.
חוק גישור חובה
הנקודה המרכזית בחוק החדש הוא גישור חובה. זהו הליך הקורה לאחר החלטת בני הזוג להיפרד, ולפני הפניה בעניין זה לבית המשפט לענייני משפחה. הגישור הוא מהלך בסיסי שנקבע בחוק שיש לבצעו ובלעדיו לא תהיה לבני הזוג אפשרות להגיע ישירות לבית המשפט. שינוי זה יצר שינוי מהותי במהלכים שהיו נהוגים עד מועד זה בהליכי גירושין. גם בעבר ביצעו חלק מהזוגות הליכי גישור אך זה היה ביוזמתם אך כעת התהליך הוא קבוע בחוק ורק אם בתום הליך הגישור לא הושגו הבנות, יפנו הצדדים לבית המשפט ליישוב הסכסוך ביניהם.
מטרות חוק גישור חובה
מטרת חוק הגישור היא למצוא פתרון לסכסוך המשפחתי בדרכי גישור, למנוע עד כה שניתן את המלחמות בין בני הזוג ולמצוא פתרונות נאותים שיהיו מקובלים על שני הצדדים, ויביאו אותם לחתימה על הסכם הוגן והגון ביניהם.
מעבר לכך, הסכם המסגרת שיושג בין בני הזוג בהליך הגישור, יחסוך זמן וסבל רב לזוגות המעורבים בסכסוך, בבתי המשפט.
השוני בהתנהלות מאז כניסת החוק לתוקף
בעבר, כדי ליישב סכסוך משפחתי הגישו תביעה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, תוך ביצוע מרוץ סמכויות, בין בני הזוג. כעת אין אפשרות לפנות לאחת מהערכאות הללו טרם ביצוע הליך גישור בין הצדדים.
מרוץ הסמכויות
מרוץ הסמכויות הקיים בבתי המשפט לענייני משפחה קיים גם בהליך וולונטרי זה, כל אחד מהצדדים מעוניין להיות הראשון המגיש תביעה נגד בן /בת הזוג ולתפוס סמכות קודמת בבית הדין הרבני או בבית המשפט, כדי ליצור יתרון יחסי של אחד מהם בכל אחת מהערכאות הללו.
הליך הגישור בפועל
זוג המעוניין להתגרש חייב על פי החוק החדש, לבצע הליך של גישור. בהליך זה ייבחן הסכסוך על היבטיו השונים כגון רכוש ומשמורת על הילדים. מטרת הגישור היא להגיע להסכמות ולתת לכך תוקף של פסק דין ללא צורך בדיונים בבית המשפט.
יחידת הסיוע של בית המשפט
יחידת הסיוע, מהו"ת (מידע, היכרות ותיאום) , משויכת לבית המשפט וכוללת עובדים סוציאליים ועורכי דין בעלי ניסיון רב. אנשי הצוות מסייעים לבני הזוג מתחילת התהליך ועד סופו, מסבירים להם בהרחבה את פרטי ההליך המשפטי העומד בפניהם, ועל ההשלכות האפשריות של הליך זה בפן הכלכלי והמשפחתי. הם סוקרים את ההשפעות האפשריות של התהליך הן על הצדדים והן על הילדים.
פגישת הגישור הראשונה מתקיימת לכל המאוחר ארבעים יום, מיום הגשת הבקשה לתיאום גישור. בני הזוג זכאים בתהליך זה לקבל ארבע פגישות גישור.
כדי לקדם את התהליך, יחידת הסיוע מציעה להם לפנות לאנשי מקצוע ספציפיים שיעזרו להם למצוא פתרונות למחלוקות ביניהם, כמו לדוגמה יעוץ וטיפול משפחתי, טיפול זוגי, ויועצים כלכליים.
כדי למנוע השלכות קשות של תהליך הגירושין על הילדים, יציעו היועצים הללו לבני הזוג כמה דרכים להעברת הבשורה על הגירושין לילדים, הם יכוונו אותם בדרך ההתנהלות הנכונה עם הילדים מעתה ואילך כדי למנוע נזקים לאחר הגירושין. בשיחות הייעוץ, ההורים מקבלים כלים שיעזרו להם ליצור דרכי התמודדות עם משברים שונים בהמשך הדרך.
אם הושגו הבנות בכל התחומים, המגשר מגבש הסכם גירושין מלא בהסכמת שני הצדדים, הם חותמים על המסמך והמגשר מגיש אותו לבית המשפט כדי שיאשרו כפסק דין. אם ניסיון הגישור לא צלח, תוגש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה שידון בתיק ויחליט על פסק הדין.
הליך הגישור הכולל ליווי עו"ד של אחד הצדדים
אם אחד מהצדדים או שניהם שוכרים עורכי דין מלווים, תפקידו ליידע את הלקוחות שלו בזכויות ובחובות של כל אחד מהם, לגבי הנושאים השונים בסכסוך ביניהם. עורך הדין מייעץ ומכוון אותם כך שהם מגיעים עם ידע מוקדם להליך הגישור. על פי החוק החדש, עורך דין זה אינו מורשה להשתתף בפגישות המתקיימות ביחידת הסיוע, אך הוא מלווה אותם מקצועית לאורך כל הגישור.
אם הגישור לא צלח, יש לו כבר רקע מוקדם, הוא מודע כבר לכל פרטי הסכסוך ועל פי מידע זה יגיש תביעה ליישוב הסכסוך לבית המשפט לענייני משפחה.
שלום בית או פתרון הסכסוך
מטרת הגישור אינה כדי להגיע לשלום בית, אלא כדי לתהות על המחלוקות המשמעותיות בין בני הזוג ולמצוא פתרונות ראויים שיאושרו ויכובדו על ידי שני הצדדים.
אם נמצאו פתרונות לכל נקודות המחלוקת, יוגש ההסכם לבית המשפט לענייני משפחה, כדי לקבל תוקף של פסק דין להסכם זה על ידי בית המשפט.
התנהלות כספית ואחרת בין בני הזוג בתקופת הגישור
אם במהלך הגישור, נוצר צורך לבקש סעדים, פונים לבית המשפט ומבקשים סעד זמני בנושאים שונים, כמו דמי המזונות, חלוקת המשמורת בין בני הזוג, אישור יציאה מהארץ, אישור להפקת דרכון לילדים וכו' .

[thrive_leads id='2399']