הליכי גירושין קורים באופן תדיר בארץ ובעולם. מעבר לכאוס הגדול ולמחלוקות הרבות בין בני הזוג קיימת הסוגיה של חלוקת הרכוש. זו מהמורה רצינית שקשה מאד לגשר עליה ונדרשת עבודה ויצירתיות רבה של שני עורכי הדין של שני בני הזוג כדי להגיע להבנות, להסכים על חלוקת רכוש הוגנת כך ששני בני הזוג מרוצים מההסכמות ולכן חותמים על הסכם הגירושין.
עו"ד אביטל חורף עוסק שנים רבות בתחומים מרתקים בתחום המשפט, דיני משפחה, משפט מנהלי ומשפט פלילי, בנוסף לכך, הוא מגשר מוסמך.
חלוקה שוויונית של הנכסים
הכלל הוא שכל רכוש שצברו שני בני הזוג במשך שנות נישואיהם, מהיום שבו נישאו באופן רשמי, שייך לשניהם ויחולק באופן שווה בשווה בין שניהם במקרה של גירושין. גם אם אחד מבני הזוג רכש נכס ורשום אותו על שמו בעודו נשוי, אם אשתו ידעה על העסקה או לא, בכל מקרה הרכוש שייך לשניהם במקרה של גירושין.
נכס שנרכש על ידי אחד מבני הזוג טרם הנישואין שייך רק לו לאחר הגירושין כיוון שהנכס לא נכלל ברכוש המשותף שצברו שני בני הזוג יחד במהלך תקופת הנישואין.
לגבי ידועים בציבור הכלל הוא זהה אך קיימת בעייתיות בהוכחת היום הו החלו לחיות חיים משותפים שעל פיו ייקבע מהו כלל הרכוש המשותף במקרה של פרידה.
החלטות של בתי הדין הרבניים ושל בתי המשפט בנושא חלוקת הרכוש
בתי הדין הרבניים ובתי המשפט נוקטים גישה שונה בנושא אקוטי זה.
בתי הדין הרבניים, מקשיבים לטענות ולסיפורים של בני הזוג האחד נגד השני, לגבי מקרים שקרו במהלך שנות הנישואין, בגידות, אלימות וכל מקרה אחר שיכפיש את שמו והתנהגותו של אחד מבני הזוג. אם הדיינים מאמינים לנאמר ומקבלים את הטענות הם עלולים לפסוק על חלוקה שאינה שוויונית.
בתי המשפט לענייני משפחה דוגלים בחלוקה הוגנת ושווה בין בני הזוג לגבי רכוש שנצבר לאחר יום נישואיהם ולכן ברוב המקרים יפסקו על חלוקה שוויונית, למעט מקרים חריגים ביותר.
עסק משותף – גם הוא נכלל בחלוקת הרכוש
בני זוג ששניהם או אחד מהם הוא בעל עסק ומחליטים להתגרש, יחולק ביניהם גם ערך העסק באופן שווה.
קיים קושי להעריך את ערכו הכספי של עסק חי ופעיל ולכן שוכרים בני הזוג איש מקצוע הבקיא שמומחיותו היא הערכת שווים של עסקים, מדובר ברואה חשבון או יועץ כלכלי מנוסה מאד והוא זה שבוחן את הנושא ביסודיות.
לצורך כך הוא יבדוק את ספרי החברה ואת הדוחות הכספיים של העסק בשנים האחרונות כדי לקבל מידע על נתוני ההכנסות ההוצאות, גובה תשלומי המס ועוד . בשלב השני הוא יבצע צפי של ההכנסות והרווחיות בשל הפעילות העסקית שתתקיים בשנים הקרובות.
על פי כל המידע, יבצע המומחה הערכת שווי של העסק. אם הבעל מנהל את העסק, הרי שהוא יעביר לאישה מחצית מערך העסק שנקבע בחוות הדעת.
אם בהתנהלות של בני הזוג, הבעל מרוויח סכומים נאים בכל חודש והם גבוהים בהרבה משכרה של האישה, תתבע האישה וגם תקבל ברוב המקרים מזונות משקמים כלומר, התאמה של דמי המזונות לרמת המחיה שאליה הורגלה בשנות הנישואין.
בנוסף לכך, זכאית האישה גם לקבלת כספים בגין נכסי קריירה, הכוונה היא שבמהלך שנות נישואיהם הבעל למד, רכש השכלה ומקצוע שאפשר לו להתמקצע בתחומו, להרוויח כספים כעת וגם ירוויח בעתיד. נתח מהמוניטין האישי של בן הזוג, שיוצר רווחים בפעילות העסקית גם לאחר הגירושין מגיע לאשתו לאחר הפרידה.
פירוק שיתוף בחוסר הסכמה
אם בני הזוג אינם מגיעים להסכמות על אופן חלוקת הרכוש, אין לבית המשפט ברירה אלא לפסוק בעצמו על החלוקה. בית המשפט יחלק את הרכוש באופן שווה כספית בין בני הזוג, או יחליט על מכירת הנכסים או חלק מהם כדי ליצור שוויון בערך הכללי של הרכוש.
מכירת דירת המגורים של בני הזוג
לאחר שבני הזוג החליטו להיפרד, מבקש בן הזוג שלא נשאר להתגורר בדירה עם הילדים, מבן הזוג השני למכור את הנכס כך שיתחלקו בתמורה. בית המשפט מגן על האישה ועל הילדים המשותפים ולכן היא אינה חייבת לצאת מהדירה באופן מידי, היא יכולה לבצע זאת בזמן שהיא תחליט על כך גם אם זה בהגיע צעיר הילדים לגיל 18 וזאת על פי סעיף 40 א' לחוק המקרקעין.
רק לאחר קבלת אישורה של האישה שהיא עברה לנכס אחר וזו קורת גג ראויה לה ולילדיה, יחליט בית המשפט על פירוק הנכס המשותף ומכירתו.
קיימת אפשרות גם בתחילת הדרך, שהאישה תרכוש מהבעל את מחצית הדירה. או בהמשך הדרך, מכירה של הנכס תוך הסכמה בין שני בני הזוג או על ידי כונס נכסים אם הם לא בקשרים נאותים.
