משמורת משותפת- למי היא מתאימה ומהם יתרונותיה? – עו"ד חמדה בנימיני דבש

אם אתם עומדים בפני הליך גירושין ויש לכם ילדים קטנים, קרוב לוודאי ששמעתם את המונח "משמורת משותפת" .

עורכת הדין חמדה בנימיני, המתמחה בדיני משפחה וגירושין, היא בעלת ניסיון רב שנים בתחום זה והיא מלווה בנאמנות את לקוחותיה לאורך כל התהליך.

משמורת משותפת

משמורת משותפת היא חלוקה שווה בין ההורים, בנטל הקשור לגידול הקטינים במהלך תהליך הגירושין וגם לאחר קבלת הגט כאשר כל אחד מהצדדים יוצא לדרך חדשה משלו . כחלק מתהליך הגירושין ההורים מקבלים החלטה משותפת כי ימשיכו לתאם ביניהם ולגדל באופן נאות את ילדיהם, תוך שיתוף פעולה מלא כפי שהיה עת חיו יחדיו תחת קורת גג אחת , כדי ליצור כמה שפחות בעיות רגשיות והתפתחותיות  ו/או למזער נזקים לקטינים ,עקב מהלך הגירושין.

הנקודות העיקריות של משמורת משותפת:

  • ההורים שותפים בהחלטות בכל הקשור לדרך החינוך של הילדים ועתידם.
  • שני הבתים יהיו סמוכים זה לזה גיאוגרפית, וכך לא יהיה שום שינוי או זעזוע בהתנהלות היום-יומית.
  • ההורים שותפים באופן זהה להתארגנות בבקרים, ארוחת בוקר, והעברת הילדים במועד למסגרות החינוך, והוצאתם הביתה אחה"צ.
  • הילדים נמצאים עם כל אחד מההורים פרקי זמן זהים  ו/או הסדרי שהות שווים , במהלך השבוע, בסופי שבוע ובחגים.
  • על פי התורנות ביניהם, שני ההורים מבצעים אחה"צ עם הילדים את המשימות השוטפות כמו הליכה לחוגים, הכנת שיעורי בית, משחקים, ארוחת ערב, מקלחות ושינה לרבות שותפים במסיבות בגני הילדים ו/או ביה"ס וכול במשותף למזער נזקים והשיטה הזו עובדת למי שמשכיל להבין כי מערכת היחסים בין הצדדים הפסיקה אולם הגידול של הילדים צריך להימשך כפי שהיה בעבר.

אפיון זוגות שמתאימה להם החלטת המשמורת משותפת

אופציה זו מתאימה רק לזוגות הנמצאים ביחסים טובים, שיש ביניהם תקשורת טובה ושקיים ביניהם כבוד הדדי והערכה, כמו כן , הבנה כי טובת הקטינים קודמת לכל ,למרות ההחלטה להתגרש.

זוגות רבים מבינים שהיחסים ביניהם עלו על שרטון ואין ברירה אלא להיפרד, אך הם החליטו ביניהם כי יעשו כל שניתן כדי לא לפגוע בנפשם של הילדים. חשוב להם מאד שהילדים ימשיכו ללמוד ולפרוח ושלא יסבלו כעת או בשלב מאוחר יותר בחייהם ממשקעים ומכעסים שונים לאור העובדה שהוריהם התגרשו.

כדי לאפשר משמורת משותפת, אחד מבני הזוג שעוזב את הבית, מתחייב לגור בסמיכות כך שהילדים יישארו כל הזמן באותה סביבת מגורים, ללא שינויים במיקומי גני הילדים או בתי הספר, וייהנו גם להיפגש עם אותם חברים.

אם שני בני הזוג הגיעו להסכמה על משמורת משותפת, תהליך הגירושין בכל הקשור לרווחה ולהתנהלות עם פקידות הסעד מתקצר באופן משמעותי.

יתרונותיה של משמורת משותפת

קיימים יתרונות רבים למשמורת משותפת, היתרון החשוב ביותר הוא העובדה ששני בני הזוג רואים לנגד עיניהם קודם כול את טובתם של הילדים. הם עושים כל שניתן שאורח החיים שהיה קיים עד עתה ייפגע כמה שפחות.

הילדים נשארים לגור באותה סביבת מגורים, הם נמצאים בחלק מימי השבוע, סופי שבוע ובחגים בבית המוכר להם ובימים האחרים בדירה של ההורה האחר הנמצאת בסמיכות גיאוגרפית כך שהם נשארים ללמוד באותם גני ילדים, ובתי ספר, הם לא עוברים למסגרות חינוך חדשות ולא צריכים להכיר סביבה אחרת או חברים חדשים או טלטלות ושינויים בחיי הקטינים .

העובדה שאין שינוי תהומי, מקלה על הילדים לקבל את הסיטואציה החדשה בחייהם, ולהורים חשוב מאד שהילדים לא יעברו טראומה, לא יחוו כעסים ולא יישארו להם משקעים עקב השינוי.

המגמה העיקרית היא לעטוף את הילדים באהבה ובדאגה, להיות שותפים לדרך החינוך שלהם, לאפיקי הלימוד שלהם מחוץ למסגרת הלימודים בבוקר כפי שהיה עד עתה כשההורים היו נשואים.

כל הנטל הרובץ על כלל ההורים בכל הקשור להגעה בבוקר למסגרות החינוך והוצאת הילדים אחה"צ, דאגה למזון, רחצה, היגיינה אישית לינה ובילויים, כל זה מתבצע באופן שווה בשווה.

קבלת אישור מבית המשפט למשמורת משותפת

אם בית המשפט מתרשם שאכן יש תקשורת נאותה, וכבוד הדדי בין שני בני הזוג, והם כנים בדאגתם לילדים וברור מעל לכל ספק שההחלטה על משמורת משותפת הוחלטה כדי להגן על הילדים ולהקנות להם חיים נורמטיביים למרות הגירושין, הרי שבית המשפט יאשר את התהליך.

גובה דמי המזונות במשמורת משותפת

מכיוון שבמשמורת משותפת חלוקת הנטל הכלכלי מתחלקת באופן שווה בין שני בני הזוג ולא בעיקר על האמא כמו שקורה במקרים רבים אחרים, הרי שהתשלום של האב לאם הוא תשלום מופחת אלא אם קיימים פערים משמעותיים בשכר העבודה שאז מצב הדברים הינו שונה .

בית המשפט בודק את הנתונים ומחליט על פיהם מה יהיה גובה דמי המזונות הן בזמן המשמורת הזמנית עד קבלת הגט והן לאחר מכן ומהו נטל הסדרי הראייה שחל על הצדדים האם שווה או לאו.

מה מנהל את האב – משמורת משותפת או תשלום דמי מזונות מופחתים

האב מעונין ליטול חלק משמעותי בגידול הילדים, בחינוכם ובהכוונתם לאורך החיים. פקידות הסעד משוחחות עם בני הזוג וגם בית המשפט שומע את דבריהם. ההתרשמות המקצועית של הגורמים הללו היא זו שמכריעה את הכף. אם הגורמים המקצועיים והמנוסים השתכנעו שכוונתו של האב היא כנה ואמתית הרי שיאשרו משמורת משותפת לא לאחר שהדבר נבדק באופן של תקופת מה להסדרי השהות המשותפים . אם ההתרשמות שלהם היא שהסיבה היחידה לבקשת האב למשמורת משותפת נובעת מהעובדה שמהלך זה יפחית בצורה ניכרת את גובה דמי המזונות שיצטרך לשלם לגרושתו, המהלך של משמורת משותפת לא יאושר ככל שהאב לא יעמוד בתנאים שעליו לקיים ו/או האם לצורך העניין .

תוקפה של החלטת פקידת הסעד

פקידת הסעד היא בעלת ידע וניסיון רב. לאורך כל הדרך היא נפגשת עם בני הזוג לכמה פגישות חלקן יחד וחלקן לחוד. היא שואלת את השאלות הנכונות, מתרשמת מסגנון הדיבור, מהגישה של כל אחד מהם לחיים בכלל ולילדים בפרט, קשובה למערכת היחסים ביניהם, ומתרשמת משפת הגוף שלהם, ומרצונם לחיות בשיתוף בבתים שונים ולגדל את הילדים בצורה ראויה כאילו והיו חיים יחדיו תחת אותה קורת גג אחת .

הדוח המסכם של פקידת הסעד מכיל את כל המידע ואת ההתרשמות המקצועית שלה ולכן לשיחות האלה יש משקל רב בקבלת ההחלטה של בית המשפט אם לאשר משמורת משותפת או לא.

עו״ד חמדה בנימיני דבש

לייעוץ עם עו״ד חמדה בנימני דבש
072-3945509

עו״ד דב לרר: התלמידים יכולים לקבל פיצוי עד סה״כ של 602,000 ש״ח בגין תאונה אישית בבית הספר/תיכון

תלמידי בתי הספר הלומדים במסגרות החינוך השונות מכיתה א' ועד כתה י"ב, מבוטחים בפוליסה מיוחדת לתלמידים המגנה עליהם במקרי ביטוח.

עורך דין דב לרר מייצג תלמידים רבים התובעים את חברות הביטוח, את המוסד לביטוח לאומי וגופים מוניציפליים שונים בגין תאונות שקרו להם.


היקפי הפוליסה

כל אחת מהרשויות המקומיות, המועצות המקומיות והאזוריות השונות ברחבי הארץ, מחויבות להפעיל פוליסות ביטוח עבור כל אחד מתלמידי בתי הספר הלומד במסגרת חינוכית שחלה עליה חוק חינוך חובה. הפוליסה מגנה על התלמיד 24 שעות ביממה , הן בבית הספר והן בבית או ברחוב. כמו כן, הפוליסה הורחבה והיא תחול גם בחוץ לארץ, כל עוד הימצאות התלמיד בחו"ל קשורה בקשר ישיר למוסד החינוכי.

בעת רישום התלמידים לבתי הספר, חשוב לוודא כי אכן קיימת פוליסה תקפה עבור התלמידים ושהנהלת בית הספר אכן שילמה דמי ביטוח עבור הפעלת הפוליסה.

תאונה היא מקרה לא צפוי, אקט שקורה בפתאומיות ללא אפשרות להתגונן בפניו או להיערך אליו ושבגינו נגרם נזק לאותו תלמיד.

כאמור, על התאונה לגרור בעקבותיה פציעה בדרגות שונות המצריכה טיפול רפואי ולכן על חברת הביטוח חלה החובה לפצות את התלמיד בגין הנזק שנגרם לו. במקרים רבים התלמידים מפסידים ימי לימוד רבים בעת ההחלמה בבית החולים או בבית, הפציעות מצריכות לעתים ניתוחים והיערכות מיוחדת של התלמיד ובני ביתו. ההורים מפסידים ימי עבודה רבים והתלמיד מפסיד ימי לימודים רבים.

על התלמיד לשמור את כל התיעוד הרפואי ולהציגו בפני עורך דינו, אשר ישמש אותו בתביעת הנזק בגין התאונה.

החרגות במקרי ביטוח

  1. במציאות העכשווית, תלמידים רבים נפצעים גם בשל מעשי אלימות הקורים בבית הספר ומחוצה לו. אם הפציעה נגרמה עקב מעשה פלילי, כמו לדוגמה שימוש בסכין, הפוליסה אינה מכסה זאת והתלמיד לא יוכל לתבוע את חברת הביטוח.
  2. הורה שמכה את ילדיו, זהו מקרה חריג, אם יוכח שמדובר בתאונה, יקבל התלמיד פיצוי ואם יוכח שמדובר במקרה פלילי, לא יהיה במקרה זה כיסוי ביטוחי.
  3. הפוליסה אינה מכסה מקרים של התאבדויות.
  4. פוליסת התלמידים אינה מגנה על התלמידים במקרי תאונות דרכים לאור העובדה שקיים ביטוח חובה הממלא תפקיד זה.
  5. במקרה של תאונת דרכים בחו"ל (אלא אם כן, יש הרחבה מפורשת בפוליסה), תאונות עבודה- הגורם המטפל בכך הוא המוסד לביטוח לאומי, רשלנות רפואית ועוד.
  6. נכויות שונות, כמו פגיעה או מחלה נפשית אינם מכוסים בפוליסה ואי אפשר לקבל עבורם פיצוי אלא אם הוכח שהסיטואציה הנפשית נוצרה עקב התאונה. רק אם הוכח כך, יקבל הנפגע פיצוי על הנזק.
  7. אם התלמיד נמצא בחו"ל וחל מקרה ביטוח, הפוליסה תכסה את המקרה רק אם הוא נמצא בחו"ל במסגרת פעילות בית ספרית.
  8. במצב רגיל, הפוליסה אינה מכסה מקרים של מחלות שונות, אלא אם כן, המחלה פרצה עקב התאונה באופן ישיר.

פיצוי כספי

הפוליסה מכסה במקרי הביטוח השונים נזק שהפיצוי המקסימלי בגינו הוא בסך כ- 402,000 ₪.

  • לא ישולם פיצוי בגין נכויות כמו לדוגמה צלקת שתישאר לכל החיים ותיצור נכות אסתטית, אלא אם ועדת החריגים אישרה פיצוי במקרה חריג זה.
  • כל תלמיד שנקבעה לו נכות שהיא מעל 5% – זכאי לקבלת פיצוי.
  • גם תלמיד שלא נקבעו לו אחוזי נכות לצמיתה, אך נגרם לו שבר או נזק אחר רשאי לתבוע את חברת הביטוח בגין פגיעה זו, בהתאם לסעיפי הפוליסה, לגבי זכאות בגין נכות זמנית והחזר עבור הוצאות רפואיות ( למעט מקרים בהם- יש מקור אחר שישלם ההוצאות הרפואיות לפי חוק, סכום יומי עבור נכות זמנית שווה ל- 213 ₪ לכל יום החל מיום התאונה בתנאי שיש מינימום 45 ימים רצופים והתשלום עד 3 חודשים.
  • כך למשל, קביעת אחוזי נכות בשיעור 10%, בעקבות חוות דעת של מומחה על הפגיעה- מקנה פיצוי שערכו 10% מגובה הפיצוי המקסימלי דהיינו 40,200 ₪ .
  • מעבר לסכום המרבי בסך כ- 402,000 ₪ (בגין 100% נכות לצמיתה), קיימים מקרים חריגים שבהם יש החלטה להעניק לנפגע גם מענק [תוספת] חומרה, כשאחוזי הנכות לצמיתה גבוהים מ- 80%. אז, אותו נפגע יקבל תוספת של כ- 50% משווי הנכות לצמיתה, עקב סעיף ההחמרה (מעל 80% נכות רפואית,לצמיתות). היקף הפיצוי המקסימלי בגין מענק החומרה הוא כ- 200,000 ₪ (כ- 50% תוספת לצמיתות). סה"כ כ- 602,000 ₪.
  • בכל מקרה לא יהיה פיצוי בגין פוליסת תלמיד, שערכו הוא למעלה מ – 602,000 ₪, בגין הנכות הצמיתה.
  • במקרה של מוות, עקב תאונת תלמידים, ישולם פיצוי כספי בסך של כ- 150,000 ₪.

מועדי הגשת תביעות לחברות הביטוח

במקרי תאונות, אפשר להגיש תביעות לחברות הביטוח במהלך השנים שבהם שהו התלמידים במסגרות החינוכיות השונות. ולעניין ההתיישנות- 3 שנים נוספות, מהמועד שבו הנפגע בגיר (בן 18), ועד גיל 21.  לאחר מכן, אין אפשרות לתבוע את חברות הביטוח על מקרי תאונות שחלו במסגרות שנות הלימודים.

תביעות מצטברות

קיימים מקרים שבהם יש להגיש תביעות מצטברות, קרי שיש מספר גורמים אותם ניתן לתבוע מעבר ובנוסף לתביעה בגין פוליסת הביטוח בגין תאונות תלמידים, עבור מקרה ספציפי.

כך למשל, אם תלמיד מעד בבית הספר כיוון שהמרצפות לא רוצפו כיאות, אפשר לתבוע בנוסף לחברת הביטוח בגין תאונות תלמידים גם את העיריה שלא תיקנה את המפגע בגין רשלנותה בכך שלא דאגה לתחזוקה הולמת ובנוסף לכך לתבוע את משרד החינוך כיוון שמנהלי בית הספר לא דאגו לתיקון המפגע ולא פיקחו על הנושא כך שיבוצע.

כך למעשה, התביעות הן גם תביעות חוזיות כנגד חברות הביטוח (מכוח פוליסת תאונות תלמידים) וגם  במצטבר תביעות מכוח עילת הנזיקין נגד כל הגורמים האחרים, בגין רשלנות והפרת חובות חקוקות שגרמו לנזק ולפגיעה, כגון תביעה נגד העירייה ומשרד החינוך.

עו״ד דב לרר