פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה בעקבות תאונת דרכים

תאונות דרכים הן מכת מדינה והתוצאות הקשות שלה נראות בכל מקום. אנשים רבים נפגעים בהן ואף מתים עקב כך ונגרם נזק רב גם לרכוש.

קצין משטרה המגיע למקום שבו אירעה תאונת הדרכים, מחליט על פי חומרת המקרה לפסול פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה עד 90 יום, אם התאונה גרמה למוות. או נגרם בה נזק משמעותי מאד לרכבים, ופציעה קשה לנוסעים או להולכי רגל, תוקפה של הפסילה הוא ל – 60 יום.

קציני המשטרה הם בעלי ניסיון רב שנים בשטח. כשהם רואים את פרטי התאונה כבר די ברור להם שהנהג יואשם בנסיעה פרועה, או במהירות מופרזת שגרמה לתוצאות הנוראיות. אחת הסיבות המרכזיות לפסילה היא להוריד מהכביש נהג שהוא מסוכן לציבור הנוסעים והולכי הרגל.

הנהג הפוגע עובר שימוע במקום, תוך קבלת כל המידע על האירוע. הנהג מבקש שלא לפסול את רישיון הנהיגה שלו מסיבות אישיות. על פי נסיבות המקרה יחליט קצין המשטרה אם לוותר לנהג או לפסול את רישיונו לאלתר.

הפסילה המנהלית כובלת את ידיו ואת רגליו של הנהג ואינה מאפשרת לו להתנהל ביום יום כפי שנהג עד עתה. היא יוצרת עבורו מגבלות במישור האישי ובמישור התעסוקתי, כבר היו שאזרחים איבדו את מקור פרנסתם עקב הפסילה המנהלית .

במקרים של פסילה מנהלית, רצוי מאד לפנות לעו"ד תעבורה שזה תחום ההתמחות שלו כך שיבחן את הנתונים, ילווה את הנהג בתיק תעבורה זה ויעזור לו בהחזרת רישיון הנהיגה. לאדם שיגיע לבית המשפט ללא ייעוץ משפטי יהיה קשה מאד להתנהל מול המערכת המורכבת והלא מוכרת לו וסיכוייו להחזרת הרישיון בכוחות עצמו הם קלושים.

כשעורך דין תעבורה מגיש בקשה לבית המשפט לדון בנושא הפסילה המנהלית של רישיון הנהיגה של הנהג, הוא מצרף לכך את הנימוקים המתאימים ביותר שישכנעו את השופט להקל על חיי הנהג למרות העבירה החמורה שביצע, ולהחזיר לו את רישיון הנהיגה. כל מקרה הוא לגופו אך הטיעונים המרכזיים המושמעים הם שהנהג טוען שאינו אשם בתאונה ועד שלא הוכח אחרת, הוא חף מפשע. הנהג זקוק לרישיון תקף עבור פרנסתו וקיימת תלות בנהיגה בכל הקשור למשפחה ולילדים.

השיקולים המרכזיים של השופטים בכל אחד מהמקרים הללו הוא אם הנהג מסוכן לציבור על פי פרטי האירוע ועל פי הרשעות קודמות אם היו לו בתחום התעבורה. אם הנהג נחשב מסוכן, קיימת סבירות גבוהה שהפסילה תישאר בתוקף. אם מדובר בנהג נורמטיבי שזה אירוע חריג שלו, והוא הביע עליו חרטה, קיים סיכוי שהשופט יקבל את בקשתו של עורך הדין והפסילה תתבטל .

לנוכח העבירות הרבות המתבצעות השכם והערב בכבישי ישראל, גם כמות הרישיונות הנפסלים הם רבים מאד. אם נהג הגיע למצב חמור זה ורישיונו נפסל, מוטב שיפעל בדרך הנורמטיבית מעתה ואילך, ייעזר בעו"ד תעבורה, יחד הם יפנו לבית המשפט בניסיון להחזיר את הרישיון לתוקפו.

נהגים הממשיכים לנהוג למרות הפסילה, מוסיפים חטא על פשע. אם הם ייתפסו מצבם יהיה בכי רע וסיכוייהם לקבל חזרה את רישיון הנהיגה הם די קלושים.

בית המשפט נוהג בחומרה כדי למנוע עד במידה שניתן את הימצאותם של עברייני תעבורה בכבישים המהווים סכנה גדולה לכל הציבור הנמצא בסביבתם.

בדיון המשפטי יובהרו כל הנקודות הקשורות לפרטי האירוע ואז תתקבל גם החלטה לגבי המשך החזקת רישיון הנהיגה על ידי הנהג.

  • נהג שרישיונו נפסל מנהלתית על ידי קצין משטרה, יקבל בחזרה את רישיונו בלשכת התנועה של משטרת ישראל הסמוכה למקום מגוריו.
  • נהג שרישיונו נפסל על ידי משרד הרישוי, יקבלו חזרה במשרד רישוי זה.
  • נהג שרישיונו נפסל על ידי בית משפט, צריך להגיע בתום תקופת שלילת הרישיון למשרד הרישוי עם טופס הפקדת רישיון, כתב אישום וגזר הדין כדי לקבל בחזרה רישיון תקף.

חידוש רישיון נהיגה

המחוקק קבע כי כדי לחדש את רישיון הנהיגה של נהג לאחר תקופה שבה נשלל רישיונו חייב לבצע מחדש את כל תהליך הפקת רישיון נהיגה הכולל הגשת טופס בקשה לרישיון נהיגה, תשלום האגרות בדיקה רפואית כולל בדיקת ראיה, שני מבחני נהיגה, הראשון מבחן תיאורטי והשני מבחן מעשי.

מטרתו של התהליך המורכב הוא שהנהגים יותשו מהתהליך ובעקבות כך הם ינהגו בעתיד על פי חוקי התנועה, לא יבצעו עבירות חמורות השכם והערב כמו נהיגה במהירות מופרזת או נהיגה בשכרות שעלולים לגרום שוב לתאונות דרכים.

האם מאמר זה עזר לך?