גרימת מוות ברשלנות / הריגה עקב פגיעת רכב בתאונת דרכים – עו"ד אלעד שור

תאונות הדרכים הקשות בישראל הן עניין יום יומי שגורם למקרי מוות מיותרים שהורסים את חייהם של משפחות שלמות הן של הנפגעים והן של הפוגעים.

עקב העלייה במקרי המוות עקב תאונות דרכים בשנים האחרונות, מחמירים בתי המשפט  בעונשם של הנהגים שגרמו לכך והם מטילים עונשים של מאסר בפועל לתקופות הנעות בין מספר חודשים למספר שנים.

אנשים נורמטיביים הנכנסים לרצות עונש של מאסר מאחורי סורג ובריח זה מהלך דרמטי ומהפך בחיים הן של האסיר והן של משפחתו ושל כל הסובבים אותו. אין קיטון במקרי המוות עקב הענישה שהוחמרה.

בשנת 2013 היו קרוב ל- 300 מקרי מוות עקב פגיעה בתאונות דרכים ברחבי הארץ ומשנה זו ואילך מספר ההרוגים הלך וגדל עד כדי מספר עצום של 400 הרוגים בקירוב.

גרימת מוות ברשלנות

גרימת מוות ברשלנות היא תוצאה של היסח דעת רגעי, לפעמים שניה אחת בלבד של איחור בתגובה מספיקה כדי שנהג ימצא עצמו מעורב בתאונה קטלנית . אדם עסוק בסלולרי, ברדיו או במחשבות עמוקות על נושא מסוים ושניה של חוסר תשומת לב עלולה לגרום למותו של הולך רגל או נוסע ברכב סמוך.

בחלק גדול של המקרים מדובר בנהגים זהירים בדרך כלל שאינם מסוכנים בנהיגתם וזהו מקרה חריג וטראגי שקרה להם עקב חוסר תשומת לב רגעית.

מתחם הענישה בעבירות של גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים נע בין שישה חודשי מאסר בעבודות שירות ועד שלוש שנות מאסר בפועל.  גם אם נהג גרם למותו של בן משפחה מקרבה ראשונה, עלול הנהג הפוגע למצוא עצמו  במאסר ולרצות  מספר חודשי עבודות שירות ושלילת רישיון הנהיגה לתקופה של שנים.

בתי המשפט מחלקים את חומרת העונשים בגין מוות ברשלנות לשלש קטגוריות:

  • חוסר תשומת לב נקודתי או רשלנות רגעית.
  • רשלנות חמורה יותר, כגון נהיגה במהירות גבוהה מהמותרת בחוק בכביש ספציפי, חצית צומת באור אדום, או נהג המחליט לנהוג למרות העייפות העלולה להביא להירדמותו במהלך הנהיגה.
  • רשלנות קיצונית של הנהג, אי מתן עזרה לפצועים בתאונה שגרם לה או בריחה ממקום התאונה והפקרת הנפגעים.

הריגה במהלך תאונת דרכים

אדם שנהג בחוסר אחריות למעשיו, כלומר במצב של שיכרות או בהשפעת סם, או נהג בצורה מסוכנת תוך כדי לקיחת סיכון, קרי, חצה צומת ברמזור אדום או עקף אף על פי שקיים פס לבן בין מסלולי הנסיעה וגרם למותו של אדם יואשם בהריגה. וזאת מכיוון שנהג זה החליט לנהוג למרות היותו מודע להשלכות החמורות העלולות לקרות עקב נהיגתו חסרת האחריות.

כאשר מעורבת שכרות בתוצאה הקטלנית, על מנת להגיש אישום בהריגה, נדרשת המאשימה להוכיח כי הנהג היה נתון בפועל תחת השפעת אלכוהול, שכן ייתכנו מקרים בהם הנהג ייחשב שיכור על פקודת התעבורה אך בפועל התנהגותו לא מעידה על שכרות ולא ניתן לקשור בין השתייה לבין התוצאה הקטלנית.

הענישה בגין הריגה בתאונת דרכים עלולה להיות לשנים רבות, במקרה החמור ביותר נדון אדם ל 14 שנות מאסר, לפיכך בדרך כלל תתמקד ההגנה בניסיון להוכיח כי אין קשר בין השכרות לבין התוצאה הקטלנית, ובכך להביא להפחתת האישום לגרם מוות ברשלנות.

תאונות דרכים שמעורבים בהם הולכי רגל

אדם המעוניין לחצות ומתפרץ לכביש בלי לשים לב אם רכבים קרבים למעבר החצייה, יוצר מצב בעייתי שבו לא תמיד מספיק הנהג לבלום את הרכב. הסיטואציה תלויה במהירות הנסיעה של הרכב ובשדה הראייה של הנהג המאפשר לו לראות את תנועתו של הולך הרגל עוד לפני שהוא יורד מהמדרכה לכביש.

אם הנהג אינו מרוכז דיו, גם איחור של שניה בתגובתו עלולה ליצור מצב בלתי הפיך של תאונה קטלנית ומוות של הולך הרגל.

עד לא מכבר, לא ביצעו חוקרי המשטרה שחזורים בשטח האירוע לאחר מקרי מוות של הולכי רגל אשר נפגעו על מעבר חציה או בסביבתו. ברם,  לאור התנהלותם הלא אחראית לעתים של הולכי הרגל ופסיקה חדשה של בית המשפט העליון בתיקה של נערה שנהרגה בשל פגיעת רכב, המשטרה מבצעת כעת שחזורים גם במקרי תאונות דרכים בהן נפגע אדם על מעבר חציה, על המשטרה לקבוע באילו אמצעים היה על הנהג לנקוט על מנת למנוע את התאונה, ובכך לאפשר לבית המשפט להכריע באחריותו של הנהג לתאונה.

סעו בזהירות.

עו״ד אלעד שור

לייעוץ עם עו״ד אלעד שור